Ons vaccinatie en castratie programma

Vaccinatie
Ieder dier heeft een drietal vaccinaties nodig als pup/kitten om zodoende eventuele toekomstige ziektes de baas te zijn. Iedere vaccinatie kost 10 euro per dier. 

De Fenix foundation wil alle (straat) dieren voorzien van de nodige vaccinaties. Hiervoor biedt onze kliniek in Cumbuco de ruimte. De dieren kunnen worden binnen gebracht, gevaccineerd worden en weer terug naar of naar straat of naar hun baas.  Door middel van een geautomatiseerd systeem kunnen we precies bijhouden welk dier welke vaccinatie heeft gehad en welke er wellicht nog mist. 

Castratie en sterilisatie
Belangrijk om te weten: de beste oplossing voor het zwerfdieren probleem op de lange termijn is het vangen, onvruchtbaar maken en terugplaatsen van de dieren (het Neuter and Return-principe). Niet alleen voor de zwerfdieren, maar ook de dieren die wel een eigenaar hebben aangezien deze gehouden honden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de aanwas van straatdieren. 

Het onvruchtbaar maken van zwerfdieren is de verantwoordelijkheid van de overheid van het betreffende land, maar helaas gebeurt dit nog maar weinig en geeft men vaker de voorkeur aan goedkopere en minder diervriendelijke ‘oplossingen’ zoals het doden van de dieren. Dat is bijzonder wreed en geen duurzame oplossing, want het probleem steekt daarna al snel weer de kop op. Als men zwerfdieren uit een buurt vangt en doodt, wordt die plek al snel weer ingenomen door nieuwe zwerfdieren. Als de dieren gesteriliseerd / gecastreerd worden en weer worden teruggezet in hun vaste buurt, zullen zij geen nieuwe (en vruchtbare!) andere dieren toestaan in hun territorium.

Wanneer er een aantal gesteriliseerde dieren in een buurt woont die geen overlast veroorzaakt, door bijvoorbeeld steeds nesten met jongen te werpen, worden ze vaak wel getolereerd door de buurtbewoners en krijgen soms zelfs enige verzorging.

De Fenix foundation is gestart met een vaccinatie en castratie programma. In dit programma werken we samen met lokale dierenartsen die tegen een gereduceerd tarief de operaties verrichten en met studenten van de Faculteit diergeneeskunde te Utrecht. De studenten kunnen tijdens hun stage in Cumbuco de nodige eenvoudige operaties verrichten.

Voor dit programma hebben we per reu 50 euro nodig en per teefje 100 euro nodig. 

Lees hier meer over in onze folder over het castratieproject.